Żywienie młodych sportowców cz. I



Niezwykle istotną, a zarazem często bagatelizowaną kwestią jest właściwe odżywianie wśród najmłodszych. Utarło się, że młodzi sportowcy mają duże potrzeby energetyczne i wszystko „wypocą”. Niestety, to nie jest prawdą. Świadczą o tym statystyki mówiące, że w ciągu ostatnich 20 lat w naszym kraju liczba dzieci z otyłością wzrosła trzykrotnie. Nie pociesza również fakt, iż odnotowuje się coraz częstsze występowanie niealkoholowego stłuszczenia wątroby wśród dzieci i młodzieży.



Rola rodziców

Smutnym jest obserwowanie młodych ludzi z rozwiniętą otyłością trzewną, objawiającą się otłuszczeniem organów wewnętrznych. Rodzice, chcąc być „dobrymi” dla swoich pociech, kupują wszelkiego rodzaju słodycze i napoje, tym samym, nieświadomie wyrządzając im ogromną krzywdę. Czas uświadomić sobie, że jedzenie, to nie tylko przyjemność, ale głównie paliwo dla naszego ciała i im lepszej jakości go dostarczymy, tym dłużej będziemy w stanie cieszyć się dobrym zdrowiem. Odpowiednie ilości makro- i mikroskładników determinują wysokie osiągi sportowe, ale przede wszystkim właściwy rozwój organizmu. Dzieci nie mają świadomości, że coś jest dla nich złe i wybierają jedynie produkty, które im smakują. Z tego powodu rolą rodziców jest zapewnianie odpowiednio skomponowanych posiłków swoim pociechom, aby zaspokoić potrzeby rozwijających się organizmów.


Znaczenie żywienia u małych sportowców

Dzięki właściwej diecie zapewniamy dzieciom:
1. Właściwą wagę ciała - jest to niezwykle ważne, ze względu na zdrowotne aspekty. Otyłość, insulinooporność, cukrzyca oraz miażdżyca to choroby do których przyczyniają się nieodpowiednie nawyki żywieniowe oraz nadmiar kilogramów.
2. Harmonijny rozwój fizyczny - w następstwie dostarczania wszelkich niezbędnych składników do budowania komórek ciała i układu nerwowego (białka, tłuszcze, cholesterol) oraz mikroskładników (witamina D, wapń) organizm w optymalny sposób może się rozwijać.
3. Sprawny układ hormonalny - aby nasz organizm działał na pełnych obrotach, potrzebujemy prawidłowo działającej gospodarki hormonalnej. W tym przypadku również rolę pełnią przede wszystkim tłuszcze, będące prekursorami hormonów.
4. Lepszą odporność - dzięki zaopatrywaniu naszego organizmu w niezbędne mu witaminy, zwiększamy aktywność i sprawność układu odpornościowego, co przekłada się na rzadsze infekcje.
5. Mniej alergii - eliminując z diety bezwartościowe produkty wywołujące w organizmie stany zapalne oraz dostarczające szkodliwe substancje, z których trawieniem nasz organizm sobie nie radzi (gluten, laktoza, lektyny), przyczyniamy się również do zmniejszenia częstotliwości reakcji alergicznych.
6. Poprawę zdolności poznawczych - w konsekwencji braku stanów hiper- i hipoglikemii u dzieci można zauważyć wzrost koncentracji i większą efektywność w procesie nauki.
7. Dobry nastrój - tu również wpływ ma brak skoków cukru we krwi, a także odpowiednia dawka witaminy D, która bywa skuteczna nawet w walce z depresją. Z tego powodu, abstrahując od diety, ważne jest także, aby dzieci spędzały dużo czasu na słońcu.


Podsumowanie

Dbanie o jakość pożywienia ma mnóstwo pozytywnych efektów prozdrowotnych. Warto zwracać uwagę jakiego rodzaju produkty spożywają Wasze pociechy. W kolejnych artykułach poruszę kwestie dotyczące węglowodanów (klik), białek (klik), tłuszczów (klik), witamin i minerałów oraz nawadniania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz